Reclamă

O intervenție rapidă a permis salvarea a 17 din cei 18 delfini care au eșuat pe o plajă din insula Ré, situată în sud-vestul Franței, conform agenției de presă AFP.

Incidentul a avut loc marți dimineața, când delfinii au rămas blocați într-o zonă cu ferme de stridii și au fost surprinși de reflux. Locuitorii au alertat imediat serviciile de urgență. Echipa de intervenție a inclus 34 de persoane: 19 pompieri, trei gardieni de mediu și șase membri ai observatorului Pélagis, care răspunde de mamiferele marine eșuate.

Echipa a reușit să sape gropi pentru a menține delfinii în apă, iar mai târziu, cu ajutorul mareei și al vântului nordic, 17 dintre aceștia au reușit să ajungă înapoi în larg. Un singur delfin nu a supraviețuit.

Observatorul Pélagis a raportat o creștere semnificativă a numărului de delfini eșuați pe coasta franceză a Atlanticului, de la 646 de cazuri în 2016 la aproape 1.400 în iarna 2022-2023. Principala cauză este considerată a fi capturile accidentale în timpul pescuitului. Cu toate acestea, observatoarea Paula Mendez Fernandez subliniază că, în acest sezon, eșuările nu sunt un fenomen obișnuit.

„Aceste eșuări devin din ce în ce mai frecvente”, a spus Paula Mendez Fernandez, menționând cazuri recente în portul La Rochelle și într-o altă zonă apropiată în ultimele săptămâni. Cauza acestor incidente rămâne necunoscută.

Cercetătoarea a mai adăugat că nu se știe dacă grupul de delfini era o familie, menționând prezența unor femele și a doi pui. „Nu putem spune dacă au rămas blocați din cauza mareei sau au fost dezorientați”, a concluzionat aceasta.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro