Șeful poligonului de teste nucleare din Rusia, contraamiralul Andrei Sinițîn, a declarat marți că instalația sa secretă este pregătită să reia testele nucleare „în orice moment”, în cazul în care Moscova decide să emită ordinul respectiv. Afirmațiile vin pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la un posibil pas în această direcție, considerând că Rusia nu a mai efectuat teste nucleare din anul 1990. Declarațiile acestuia au fost făcute într-un interviu pentru Rossiiskaia Gazeta, publicația oficială a Guvernului rus.
Unii analiști occidentali și ruși speculează că președintele Vladimir Putin ar putea decide să efectueze un astfel de test ca o formă de răspuns sau descurajare către Occident, în cazul în care Ucraina primește permisiunea de a-și folosi rachetele cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. Acest subiect este intens dezbătut, cunoscând-se tensiunile actuale din regiune. „Dacă vine ordinul, putem începe testarea în orice moment”, a subliniat Sinițîn, indicând nivelul de pregătire al facilității din arhipelagul Novaia Zemlia.
Poligonul din Novaia Zemlia din Oceanul Arctic a fost locul a peste 200 de teste nucleare în perioada sovietică, inclusiv detonarea celei mai puternice bombe atomice din lume, cunoscută sub numele de Bomba Țarului, în 1961. În prezent, zona este monitorizată atent de sateliții occidentali, mai ales în urma dovezilor recente ale lucrărilor de construcții observate din imagini open-source.
Sinițîn a reafirmat disponibilitatea poligonului pentru testare, incluzând pregătirea personalului și a facilităților. „Cel mai important lucru pentru noi este să nu perturbăm implementarea sarcinilor de stat. Dacă se va stabili misiunea reluării testelor, aceasta va fi realizată în timpul alocat”, a declarat acesta. În același timp, contextul internațional actual provoacă preocupări privind o posibilă escaladare a curselor armamentelor nucleare, implicând țări precum China și Statele Unite.
Informațiile oferite sunt esențiale întrucât sugerează un posibil impact global în eventualitatea unui nou test nuclear, având în vedere implicațiile pe care cursa nucleară le are asupra echilibrului de putere mondial.