Reclamă

Un fost angajat al unei companii publice ucrainene din sectorul apărării a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru transmiterea de informaţii către serviciile secrete ruse, a anunţat marţi biroul procurorului general ucrainean, citat de AFP. Acuzatul a lucrat pentru holdingul Ukroboronprom, reunind mai multe fabrici de armament, și a fost găsit vinovat de „înaltă trădare”.

Sentinţa include „15 ani de detenţie cu confiscarea proprietăţii”, ca urmare a faptului că acesta a „cules şi transmis informaţii militare detaliate” către agențiile ruse de informații. Potrivit investigațiilor, în primele luni ale invaziei ruse în Ucraina, în primăvara anului 2022, acesta a comunicat armatei ruse date despre efectele atacurilor cu artilerie şi rachete în regiunea capitalei Kiev. Trupele ruse s-au aflat atunci la porțile capitalei, înainte de a se retrage pentru a se concentra pe alte fronturi.

Acuzatul, care a pledat nevinovat, ar fi furnizat Rusiei informații despre pozițiile trupelor ucrainene, efectivele și rutele de deplasare ale acestora, precum și detalii despre punctele de control, organizarea defensivă și depozitele de muniții. Aceste acțiuni au contribuit la crearea unei hărți detaliate a poziției și organizării ucrainene, periclitând securitatea țării.

De la începutul conflictului cu Rusia, în februarie 2022, procurorii ucraineni au deschis mii de dosare penale împotriva persoanelor suspectate de colaborare cu forțele ruse. Datele ONU indică faptul că, anul trecut, Ucraina inițiase peste 6.600 de proceduri penale împotriva celor acuzați de colaborare sau infracțiuni similare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro