Parlamentul georgian a adoptat marţi o lege care interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi incestului” în şcoli şi la televiziune, fiind criticată de Uniunea Europeană şi organizaţii de apărare a drepturilor omului pentru restrângerea drepturilor minorităţii LGBT, conform unui raport AFP, citat de News.ro.
Legea, asemănătoare cu legislații din Rusia, a fost susținută de deputaţii Partidului Visul Georgian, care se află la putere, în ciuda boicotului opoziției. Această măsură adoptată de parlament ar putea intensifica tensiunile în contextul alegerilor legislative cruciale din 26 octombrie.
Proiectul de lege a fost inițial aprobat în primă lectură la sfârșitul lunii iunie și a trecut marți de trecerea sa finală. Legea interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi a incestului” în instituțiile educaționale și programele de televiziune, precum și „adunările şi manifestaţiile” care pot promova aceste relații.
Uniunea Europeană a declarat în septembrie că această lege „aduce atingere drepturilor fundamentale ale georgienilor şi riscă să consolideze stigmatizarea şi discriminarea unei părţi a populaţiei”.
În ultimele luni, Georgia a fost scena unor manifestații masive împotriva unei legi separate, care vizează „influenţa străină”, inițiativă tot de inspirație rusească, criticată aspru de Occident. Opoziția de la Tbilisi acuză Partidul Visul Georgian că încearcă să se apropie de Moscova, punând astfel în pericol aderarea Georgiei la Uniunea Europeană, un obiectiv național important.
Georgia, care este majoritar ortodoxă, a primit statutul de stat candidat la aderarea în UE în decembrie 2023, însă negocierile de aderare nu au început. Țara aspiră, de asemenea, să adere la NATO. În timpul verii, liderii UE au decis să oprească temporar procesul de aderare, în așteptarea unei schimbări de politică la Tbilisi.
Partidul Visul Georgian consideră că Occidentul subminează „valorile tradiţionale”, concepție promovată cu regularitate de președintele rus Vladimir Putin.