Reclamă

Pe cerul nopții de marți spre miercuri, ultima eclipsă de Lună din acest an va putea fi admirată în Europa, inclusiv în România, dar și în Africa și cele două Americi, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Evenimentul se va desfășura între orele 3:39 și 7:05, având maximul la 5:44. În capitală, Luna va apărea pe cer imediat ce va ieși din penumbra Pământului. Acest tip de eclipsă parțială se produce atunci când Terra trece între Soare și Lună, umbra Pământului acoperind parțial satelitul natural.

Luna va fi puțin mai aproape de planeta noastră, fapt care o va face să pară mai mare. Fenomenul va începe cu intrarea Lunii în penumbră la ora 03:39, iar la acel moment, aceasta se va afla relativ jos pe cer, spre sud-vest. Deoarece penumbra Pământului nu este foarte opacă, variația culorii Lunii va fi discretă la început. În apropierea fazei maxime, începând de la ora 05:30, partea superioară a Lunii va capăta o nouă nuanță, diferită de partea inferioară.

Faza maximă va fi atinsă la ora 05:44, când aproximativ 4% din Lună va fi acoperită de umbra Pământului, aceasta situându-se foarte jos pe cer. După această perioadă de maximum, Luna își va recăpăta gradat strălucirea și va ieși complet din umbră la ora 06:16, părăsind definitiv penumbra la ora 07:05, conform aceleiași surse.

Observatorul Astronomic notează că următoarea eclipsă totală de Lună pe care românii o vor putea observa parțial va avea loc la 14 martie 2025. Eclipsele de Lună au intrigat omenirea din cele mai vechi timpuri, cea mai veche consemnată având loc în anul 3450 î.e.n, iar în culturile vechi, ele erau explicate prin mituri despre dragoni sau balauri care ar înghiți Soarele și Luna.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro