Reclamă

O procedură de destituire a președintelui francez Emmanuel Macron, susținută de către partidul La France Insoumise (LFI), a fost admisă marți de către Biroul Adunării Naționale și trimisă la Comisia Legilor, potrivit unor surse parlamentare, relatează AFP.

Cea mai înaltă instanță executivă a Camerei inferioare a Parlamentului francez a validat prima etapă a acestei proceduri, cu 12 voturi la 10, fapt confirmat de liderul grupului Union des droites pour la République (UDR), Eric Ciotti.

Stânga politică a susținut această inițiativă prin toate voturile sale, alăturându-se în acest demers textului semnat de toți deputații LFI și de o mică parte din deputații ecologiști și comuniști.

Șefa grupului LFI, Mathilde Panot, a scris pe platforma X: „Este un eveniment fără precedent în istoria Republicii a V-a” și a anunțat o „întâlnire în curând în Comisia Legilor la dezbateri”.

Cu toate acestea, șansele de succes ale acestui demers sunt foarte mici, având în vedere că stânga este minoritară atât în Comisia Legilor, cât și în plenul Parlamentului, unde destituirea ar necesita votul a două treimi dintre parlamentari. Aceasta ar presupune și susținerea din partea Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), formațiune a cărei lideră, Marine Le Pen, a descris inițiativa drept „o manevră de fumigație” menită să „facă uitate multiplele compromisuri cu macronismul”.

De cealaltă parte, în tabăra prezidențială, fostul premier Gabriel Attal, liderul deputaților Renaissance, a declarat în cadrul reuniunii Biroului Adunării că „moțiunea și dezbaterea sunt o declarație de război la adresa instituțiilor noastre” și i-a numit pe susținătorii acestei inițiative „agenți de destabilizare permanentă”.

Procedura de destituire a președintelui Emmanuel Macron avansează, dar întâmpină piedici substanțiale din cauza distribuției politice din Parlamentul francez. În lipsa unei susțineri largi, inclusiv din partea dreptei, adoptarea acesteia rămâne improbabilă, conform actualei situații.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro