Reclamă

Dacă Kamala Harris câștigă alegerile prezidențiale din 5 noiembrie și depune jurământul în calitate de președinte pe 20 ianuarie 2025, administrația sa se va confrunta cu problema complexă a relației cu o Coree de Nord imprevizibilă, înarmată nuclear, conform unei analize publicate de National Interest.

Politica de răbdare strategică a administrației Biden este văzută drept un drum spre eșec, întrucât nu a reușit să limiteze expansiunea și modernizarea rapidă a arsenalului nuclear al Phenianului. „Această abordare nu a împiedicat Phenianul să își extindă și să își modernizeze rapid arsenalul nuclear, inclusiv prin construirea de arme nucleare tactice”, se arată în raport.

Eșecul SUA de a limita ambițiile nucleare nord-coreene crește îngrijorarea la Seul privind eficacitatea descurajării nucleare americane. O dezbatere intensă are loc acum în Coreea de Sud cu privire la achiziționarea propriilor arme nucleare sau la un acord de partajare a armelor nucleare, posibilitatea întoarcerii forțelor nucleare americane în Peninsula Coreeană fiind, de asemenea, discutată.

Noua administrație trebuie, de asemenea, să asigure Coreea de Sud și Japonia că garanțiile de securitate ale SUA rămân puternice și credibile. Acest lucru ar presupune schimbări vizibile în poziția forțelor militare americane și susținerea cererilor congresului pentru reintroducerea rachetei de croazieră cu lansare din mare (SLCM-N), echipată nuclear. SLCM-N ar oferi loc forțelor nucleare americane unei flexibilități mai mari în fața unei amenințări nucleare din partea Coreei de Nord.

Evoluțiile internaționale complică și mai mult eventualele strategii ale administrației Harris. Finalizarea tratatului START în 2026 și modernizarea forțelor nucleare rusești și chineze generează un mediu de securitate nucleară mai dificil pentru SUA.

La nivel militar convențional, viitoarea administrație ar putea consolida Tratatul de securitate mutuală cu Coreea de Sud și apărarea integrată antiaeriană și antirachetă în regiune, pentru a transforma interceptarea în faza de amplificare într-o posibilitate tangibilă.

„O administrație Harris ar trebui să acorde prioritate descurajării puternice față de Kim Jong Un” subliniază analiza National Interest, indicând nevoia unei strategii clare și directe din partea viitorului potențial al Casei Albe.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro