Reclamă

După ce celebrul avion AN-2, unul dintre cele mai mari biplane cu un singur motor, a avut nevoie de un succesor, Rusia a implementat proiectul pentru un nou avion de transport ușor, numit LMS-901 Baikal. Acest nou model a fost destinat să înlocuiască gradual reputatul AN-2, doar că procesul s-a dovedit a fi mai complicat decât se anticipa.

Proiectul avansat de Rusia a primit un impuls atunci când președintele Vladimir Putin a dat ordinul pentru lansarea în producție de serie a prototipului testat LMS-901 Baikal. Prețurile însă au cunoscut o creștere semnificativă. În ultima perioadă, costurile avioanelor au crescut de aproape patru ori, ajungând să fie o reală provocare atât pentru producători, cât și pentru potențialii clienți.

Un alt aspect problematic a fost legat de cerințele tehnologice impuse de Putin, care a cerut ca avionul să fie „competitiv” în ceea ce privește costurile și specificațiile tehnice. Oficialii ruși, totuși, consideră aceste cerințe ca fiind dificil de realizat. Prim-viceprim-ministrul Denis Manturov a subliniat că implementarea acestui avion depinde de folosirea unui motor VK-800SM, ceea ce aduce provocări semnificative implicând riscuri și întârzieri, posibil împingând începerea producției de serie până în anul 2026.

Inițial, costul avionului era estimat să nu depășească 120 de milioane de ruble, însă la momentul actual costul a urcat la 445 de milioane de ruble, echivalentul a aproximativ 4,87 milioane de dolari. Este de așteptat o nouă creștere anuală a prețului cu 4%, fapt care ridică întrebări serioase cu privire la viabilitatea comercială a acestuia. Prețul uriaș face ca achiziția să fie puțin probabilă din partea clienților din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Astfel, viitorul avionului LMS-901 Baikal rămâne incert, întrucât provocările financiare și tehnologice continuă să împiedice tranziția de la concept la realitate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro