Reclamă

Datele publicate de Wall Street Journal indică faptul că numărul total al militarilor ucraineni și ruși, care și-au pierdut viața sau au fost răniți de la începutul conflictului, a ajuns la aproximativ 1 milion. Publicația subliniază dificultatea în a stabili numărul exact al victimelor, în condițiile în care atât Rusia, cât și Ucraina refuză să publice date oficiale concludente.

Un raport al WSJ menționează că o estimare ucraineană confidențială, făcută la începutul anului, indică aproximativ 80.000 de morți și 400.000 de răniți în rândul militarilor ucraineni. În același timp, estimările serviciilor secrete occidentale sugerează că Rusia ar putea avea aproape 200.000 de morți și aproximativ 400.000 de răniți.

„Pierderile provoacă probleme Rusiei, care folosește valuri de soldați slab pregătiți pentru a avansa în estul Ucrainei și încearcă să răspundă la o incursiune ucraineană în regiunea Kursk”, informează articolul WSJ. Totuși, se atrage atenția că aceste pierderi sunt resimțite mai puternic de Ucraina, având în vedere populația sa mai mică comparativ cu cea a Rusiei, după cum scrie Ukrainska Pravda.

Un alt aspect relevat de Wall Street Journal este decizia președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy de a nu mobiliza bărbați cu vârste între 18 și 25 de ani, o categorie considerată crucială în luptă. Foști oficiali ucraineni explică faptul că acest lucru se datorează preocupării privind viitorul demografic, deoarece mulți dintre aceștia nu au încă urmași.

Ucraina a rezistat cerințelor occidentale de a spori mobilizarea și a realizat doar o mobilizare parțială. În prezent, vârsta medie a soldaților ucraineni depășește 43 de ani, iar pentru a compensa numărul, Kievul recurge la înrolarea condamnaților și străinilor.

În ceea ce privește victimele civile, numărul acestora rămâne necunoscut. Totuși, Human Rights Watch raportează că ocupația rusă a orașului Mariupol a cauzat moartea a peste 8.000 de persoane în 2022, conform The Wall Street Journal.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro