Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți la Strasbourg noua componență a executivului UE. Roxana Mînzatu, desemnată de România, va ocupa poziția de comisar european cu portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire, având și rolul de vicepreședintă a CE cu atribuții executive.
Portofoliul pe care Mînzatu îl va gestiona cuprinde domenii precum competențele și educația, demografia, locurile de muncă și drepturile sociale. „Acest portofoliu este unul dintre principalii factori ai politicii noastre de competitivitate și este central pentru implementarea recomandărilor raportului Draghi”, a subliniat Comisia Europeană.
Competențele se vor axa pe investiții, perfecționare, recalificare și dezvoltarea Spațiului European al Educației. În premieră pentru Comisie, aceste aspecte vor fi reunite sub un portofoliu unic, reflecția rolului competențelor atât pentru tranziția justă cât și pentru competitivitatea industriei europene. Va include recunoașterea calificărilor și educația și formarea profesională.
Un pilon esențial al portofoliului vizează Drepturile Sociale, susținând economie socială de piață și inițiative precum managementul algoritmic, dreptul la deconectare și strategia de combatere a sărăciei. Portofoliul va analiza impactul digitalizării pe piața muncii și va coordona dialogul social cu parteneri internaționali.
Portofoliul presupune și abordarea schimbărilor demografice și stimularea participării pe piața muncii. Printre programele gestionate se numără Erasmus+, considerat un succes european notabil pentru mobilitatea cetățenilor europeni.
Îndeplinirea acestui rol se traduce în gestionarea unor fonduri substanțiale din partea UE, cu impact direct asupra Semestrului European și a coordonării politicilor economice și sociale. Responsabilitățile legislative incluse se referă la libera circulație a lucrătorilor, legislația socială și sănătatea ocupațională.
Roxana Mînzatu va coordona o serie de agenții descentralizate, beneficiind astfel de suportul Autorității Europene a Muncii, responsabilitățile sale cuprinzând și reprezentarea Colegiului la întâlniri europene orientate pe ocuparea forței de muncă, drepturi sociale, educație și cultură, în cadrul Consiliului și în Parlamentul European.