Reclamă

Ombudsmanul ucrainean, Dmitri Lubineț, a denunțat marți o crimă de război, acuzând soldații ruși că au executat un prizonier de război ucrainean neînarmat cu o sabie. Potrivit acestuia, victima avea mâinile legate cu bandă adezivă. Informația a fost făcută publică în urma apariției unei fotografii pe rețelele de socializare, care arată un bărbat în uniformă militară ucraineană, întins la pământ, cu o sabie inscripționată ‘Pentru Kursk’ înfiptă în piept.

Lubineț a condamnat acțiunea pe contul său de Telegram, afirmând: ‘Nivelul de barbarie și setea lor de sânge este incomensurabilă. Acțiuni precum aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război’. El a mai adăugat că astfel de execuții au scopul de a demoraliza societatea ucraineană.

Incidentul a avut loc la Novogrodovka, în regiunea Donețk, o zonă unde forțele ruse sunt în ofensivă și avansează. Mass-media de la Kiev a confirmat că acest loc este sub presiunea mare a forțelor ruse.

De asemenea, Lubineț a criticat comunitatea internațională pentru pasivitatea sa și a anunțat că a transmis scrisori către Crucea Roșie și ONU, cerându-le să investigheze această nouă încălcare a drepturilor omului de către Rusia.

Ucraina a denunțat de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, execuția a zeci de soldați ucraineni care s-au predat sau au fost luați prizonieri de către forțele ruse. Unele dintre aceste execuții au fost documentate video și au circulat pe rețelele de socializare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro