Reclamă

Anafilaxia alimentară indusă de efort fizic reprezintă o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol, fiind declanșată atât de efortul fizic, cât și de consumul unor anumite alimente. Despre această condiție rară aflăm mai multe de la Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică.

Reacțiile alergice ce pot apărea în astfel de circumstanțe sunt printre cele mai periculoase și pot include alimente precum grâul, fructele de mare, nucile, alunele, arahidele, roșiile, ciupercile, ouăle, carnea de pește sau de porc, laptele și alcoolul. În situațiile în care reacția este severă, anafilaxia, un răspuns alergic amenințător de viață, poate să apară în doar câteva minute de la expunerea la aceste alimente.

Anafilaxia este caracterizată de eliberarea în organism de către sistemul imunitar a numeroaselor molecule numite citokine, care pot duce la șoc anafilactic. Acest șoc reprezintă o urgență medicală majoră, fiind caracterizat prin scăderea bruscă a tensiunii arteriale și îngustarea căilor respiratorii. Intervenția medicală imediată este crucială și tratamentul de primă linie constă într-o injecție cu adrenalină.

Dr. Cămuescu subliniază importanța recunoașterii rapide a simptomelor și acțiunii prompte: „Pacienții care se confruntă cu astfel de urgențe medicale trebuie să ajungă fără întârziere la cel mai apropiat Compartiment de Primiri Urgențe”.

Pe lângă evitarea alimentelor care pot declanșa aceste reacții, este esențial ca persoanele cunoscute cu astfel de alergii să aibă la îndemână medicația necesară, în special injectoare cu adrenalină, și să fie instruite în utilizarea corectă a acestora.

Așadar, anafilaxia alimentară indusă de efort fizic este un subiect ce merită atenție, mai ales pentru persoanele care practică sport și care pot să nu fie conștiente de riscurile pe care anumite alimente le pot reprezenta în combinație cu efortul fizic intens.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro