Reclamă

Uniunea Europeană ar putea lua în considerare emiterea de obligațiuni comune pentru finanțarea investițiilor mari necesare în apărarea aeriană, ca măsură de protecție împotriva posibilelor atacuri rusești, conform unui nou raport al centrului de reflecție Bruegel, citat de agenția Bloomberg.

Subiectul apărării aeriene a câștigat importanță recent după ce mai multe drone iraniene, lansate de către Rusia, au încălcat spațiul aerian al UE, inclusiv o dronă care s-a prăbușit în Letonia. În 2022, Germania a lansat inițiativa „European Skyshield Initiative” (ESSI), destinată să reducă vulnerabilitatea continentului la atacuri aeriene, pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari. Lipsa fondurilor rămâne însă o problemă, întrucât Berlinul se opune inițiativei de a emite datorii comune la nivelul UE, susținând această poziție și în contextul recentului raport al lui Mario Draghi despre competitivitatea Uniunii.

„Acest subiect este o prioritate pentru Germania. Ei vor ca acest dosar să fie lansat”, a declarat Guntram Wolff, autorul raportului, într-un interviu pentru Bloomberg. Potrivit lui, aproximativ 21 de țări, între care și Marea Britanie și Turcia, s-au alăturat inițiativei ESSI. Cu toate acestea, partea cea mai dificilă rămâne convingerea acestora să investească efectiv în proiect.

Wolff a subliniat că abordarea unor subiecte concrete, precum apărarea aeriană, ar putea ajuta la persuadarea statelor membre mai sceptice în legătură cu ideea emiterii de datorii comune la nivelul UE. „Apărarea aeriană este importantă pentru că este clar un bun public european: ceea ce furnizezi într-o țară individuală oferă beneficii și vecinilor acesteia”, a precizat el.

Investițiile în proiectele de apărare aeriană necesită sume semnificative de capital. Spre exemplu, o baterie de rachete Patriot se ridică la un cost de aproximativ un miliard de dolari, iar raportul Bruegel estimează că totalul investițiilor blocului comunitar s-ar putea ridica la „sute de miliarde”.

Recent, Letonia și România au semnalat incidente în care spațiile lor aeriene au fost violate de drone rusești, un indicator al amenințărilor în creștere la adresa țărilor din vecinătatea Rusiei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro