Reclamă

Țările care se opun Moscovei continuă să cheltuiască sume importante pe combustibil produs din petrol rusesc, cu toate că s-au impus sancțiuni pentru a limita acest comerț. Conform unui raport obținut de Politico, aliații occidentali au achiziționat combustibil în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, fabricat din petrol rusesc, în prima jumătate a anului 2024, folosind o lacună în sancțiuni care permite aceste tranzacții.

Analiza, ce urmează să fie prezentată de Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer Curat și de Centrul pentru Studiul Democrației, indică o creștere în livrările de benzină, motorină și alte produse petroliere rusești, ca rezultat al importurilor din trei rafinării turcești. Actorii occidentali profită de o lacună legală în sancțiunile impuse, ce permite achiziționarea combustibilului de origine rusească dacă acesta este procesat într-o țară terță, cum ar fi Turcia.

În acest context, Turcia și partenerii săi comerciali din Occident beneficiază de o reducere de preț, între 5 și 20 de dolari pe baril, aplicată de Rusia. Astfel, Turcia și-a crescut achizițiile de petrol din Rusia cu 34% în 2023 și cu 70% în anul următor. „Când UE importă benzină din Turcia, este cu 10% mai ieftină decât din Arabia Saudită”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist la Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer Curat. El a adăugat: „Dar aceste economii nu sunt transmise consumatorilor. Doar companiile și comercianții beneficiază”.

Deși sancțiunile sunt menite să împiedice Moscova să finanțeze mașina sa de război, raportul arată că industria combustibililor fosili din Rusia rămâne o sursă vitală de venituri. Cifrele indică faptul că taxele colectate din vânzările către Occident permit Rusiei să recruteze mii de soldați lunar pentru conflictul din Ucraina. Pe aceste considerente, consilierii ucraineni au solicitat interdicții mai stricte. Anul trecut, Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski, a subliniat necesitatea interzicerii tuturor produselor rafinate pentru țările G7 pentru a reduce afluxul de fonduri către Kremlin prin intermediari.

Una dintre rafinăriile turcești majore, Star Aegean, deținută de Azerbaidjan, utilizează petrol rusesc în proporție de 98%, iar o mare parte din aprovizionarea sa provine de la compania energetică rusă Lukoil, vizată de sancțiuni. Totuși, produsele acestei rafinării ajung la aliați occidentali care susțin Ucraina. Nici Comisia Europeană, nici Ministerul Energiei din Turcia nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Recomandările din analiza prezentată sunt directe. Martin Vladimirov, expert în energie, a afirmat: „Recomandarea noastră este ca UE și țările G7 să interzică importul de produse petroliere rafinate din petrolul rusesc”. Această măsură ar putea închide lacuna care permite Moscovei să-și continue finanțarea acțiunilor militare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro