Reclamă

Administraţia Naţională „Apele Române” a raportat că în judeţul Vaslui s-au înregistrat precipitaţii echivalente cu cele dintr-un an întreg, atingând un maxim de 253 l/mp la staţia hidrometrică Cârja. În judeţul Galaţi, inundaţiile s-au manifestat cu o probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani.

„În cursul zilei de astăzi, echipele de la Apele Române – SGA Galaţi au intervenit pentru supraînălțarea digului de apărare din zona UAT Foltești, situat pe râul Chinaja. Astfel, s-a intervenit cu saci, polipropilenă și folie pentru consolidarea liniei de apărare. De asemenea, în localitatea Izvoarele, o echipă de la Apele Române – SGA Galaţi acționează pentru evacuarea apei din gospodării. În localitatea Piscu, râul Suhu este monitorizat în permanenţă si la această oră nivelul apei este în scădere”, se menționează într-un comunicat al Apelor Române.

În localitatea Cuza Vodă, forţele şi mijloacele de intervenţie au fost suplimentate pentru a face faţă evacuării apei din zonele inundate şi gospodării. „Se acţionează în zonă, cu forte proprii, cu oameni şi utilaje de la Apele Române, echipele mixte ale Apelor Române Prut-Bârlad (SGA Galaţi, SGA Iaşi, SGA Vaslui). Cumulat, s-au înregistrat în judeţul Vaslui, precipitaţii cât într-un an întreg”, a mai transmis instituţia.

În plus, instituţia a prezentat şi investiţiile derulate în ultimii ani în judeţul Galaţi pentru amenajări şi consolidări de maluri, cu scopul de a limita efectele inundaţiilor. Acestea au însumat 88.592 mii lei din bugetul de stat şi 16.650 mii lei din fondurile Apelor Române. Lucrările de apărare împotriva inundaţiilor au fost susţinute şi prin mijloace externe.

Specialiştii au subliniat că pagubele produse au fost determinate, în proporţie de 60-65%, de cantităţi foarte mari de precipitaţii, de peste 200 l/mp, care au avut caracter de aversă. Acestea au provocat scurgeri şi viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice. „Cantităţile de precipitaţii record au provocat inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani. Efectele inundaţiilor de tip fulger se amplifică cu cât reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecţie a torenţilor, protecţia versanţilor şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei, recomandări pe care Apele Române le-au facut către autorităţile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundaţii”, a conchis instituția.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro