Reclamă

Coreea de Nord a inițiat cea mai extinsă campanie de vaccinare de la pandemia de COVID-19 încoace, după o pauză de patru ani în administrarea vaccinurilor de rutină. Această întrerupere a lăsat copii vulnerabili la diverse boli mortale și a crescut riscul unor epidemii. Roland Kupka, reprezentantul interimar al UNICEF în Coreea de Nord, a declarat că aceasta marchează „primul pas în restabilirea imunizării de rutină și în eliminarea decalajului care a lăsat copiii vulnerabili la boli care pot fi prevenite”.

Pandemia a determinat Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong Un, să izoleze și mai mult țara din Asia de Est. Importul de alimente și medicamente, inclusiv vaccinuri, a fost îngreunat, iar lucrătorii umanitari internaționali au trebuit să plece. Chiar și după patru ani, nu s-au relaxat restricțiile, ceea ce a provocat îngrijorări privind sănătatea celor aproximativ 26,5 milioane de cetățeni nord-coreeni.

Înainte de pandemie, au fost observate diferențe în înălțimea și greutatea copiilor nord-coreeni față de cei din Coreea de Sud. De atunci, se estimează că nivelul foametei a crescut și peste 650.000 de copii nu au primit cele trei doze de vaccin pentavalent, esențial pentru protecția împotriva a cinci boli mortale, printre care difteria, tetanosul și hepatita B. Possibil, mulți au ratat și alte vaccinuri, cum ar fi cele împotriva rujeolei, tuberculozei și poliomielitei.

Kupka a subliniat că nevaccinarea copiilor crește riscul apariției bolilor prevenibile: „De asemenea, riscul de apariție a unor potențiale focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare devine mult mai mare”. Cazurile de rujeolă din Asia Centrală și Europa au crescut cu 3.000% în 2023 față de anul precedent, din cauza acoperirii vaccinale scăzute.

Înainte de 2020, Coreea de Nord avea o rată de acoperire vaccinală de 96%, care a scăzut drastic la 42% până în 2021, conform datelor UNICEF. Actuala campanie este a patra de acest fel, dar este cea mai mare, sprijinită de UNICEF din 2021 încoace. Organizația prevede efectuarea a încă două transporturi de vaccinuri până la finalul acestui an.

În 2020, UNICEF avea 18 angajați internaționali în Coreea de Nord, a căror prezență a sporit încrederea donatorilor internaționali. Totuși, pentru a restabili nivelul de vaccinare la cel pre-pandemic, Coreea de Nord trebuie să permită revenirea personalului internațional al ONU, un pas pe care Phenianul nu l-a acceptat încă. Mai mulți oficiali ONU și grupuri de drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, au cerut Coreei de Nord să se deschisă pentru „asistență internațională de urgență monitorizată”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro