Orice decizie privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus trebuie să fie luată individual de către aliați, conform declarației secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Acesta a subliniat că fiecare aliat are propriile politici referitoare la utilizarea armamentului său. „Le revine aliaților în mod individual să fie decizii specifice cu privire la modul în care pot fi utilizate armele lor. Aliații au politici diferite în acest sens”, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru postul de radio LBC.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intensificat demersurile către aliații săi pentru a obține arme cu rază lungă de acțiune. Aceste arme ar permite Kievului să vizeze aerodromuri militare și instalații ale forțelor aeriene ruse, inclusiv dincolo de linia frontului, pe teritoriul Rusiei. Discuțiile cu privire la autorizarea utilizării acestor arme împotriva țintelor de pe teritoriul rus sunt în desfășurare, conform agenției Reuters, citată de Agerpres.
În contrapunct, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că perceperea utilizării armelor occidentale de precizie cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte pe teritoriul rus ar putea fi văzută ca o implicare directă a NATO în conflictul actual. Aceste cuvinte reflectă tensiunea crescândă dintre Rusia și țările NATO în contextul conflictului din Ucraina.
Problema utilizării armelor cu rază lungă de acțiune rămâne o chestiune sensibilă pe scena internațională, implicând o serie de aspecte politice și militare complexe care stau la baza deciziilor fiecărui aliat. În timp ce Ucraina continuă să caute sprijin în rândul aliaților săi, discuțiile și negocierile rămân esențiale pentru stabilirea unui consens cu privire la utilizarea acestor arme strategice.