Reclamă

Un cutremur cu magnitudinea de 5.4 s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 126 km. Seismul s-a simțit în mai multe orașe din România, inclusive București, Brașov, Iași și Galați. Directorul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru Digi24 că „undele s-au propagat către Nord-Est”.

Constantin Ionescu a precizat că „cutremurul s-a produs în zona Vrancea, o zonă care generează cutremurele cele mai mari din România. Este caracterizată de contactul dintre plăcile europene și asiatice și a avut magnitudinea de 5,4, adâncimea de 126 km, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade. La București, cutremurul a avut o intensitate mai mică, situată între 3 și 4 grade în majoritatea sectoarelor din capitală”.

Seismul a fost simțit puternic în zona de Nord-Est, incluzând orașe precum Iași, Bârlad, Galați, Brăila, Tulcea și chiar în Republica Moldova, intensitatea raportată fiind între 4 și 5 grade. Directorul INFP a adăugat că „practic undele s-au propagat către Nord-Est”.

Cutremurul, care s-a produs la o adâncime de 126 km, nu a generat replici, conform observațiilor INFP. Ionescu a explicat că „până în prezent nu s-au produs replici. Din ce am observat noi pe parcursul timpului, la toate cutremurele de acum 2 ani, 4 ani, sau 6 ani, nu s-au produs replici în urma acestor tipuri de cutremure”.

Aceasta nu este prima dată când un cutremur puternic are loc în zona Vrancea. În 3 noiembrie 2022, un cutremur cu magnitudinea de 5,3 a fost înregistrat, iar pe 28 octombrie 2018, a avut loc un seism de 5,8. Magnitudinea unui cutremur reprezintă energia degajată în epicentru, iar intensitatea este efectul perceput la diferite distanțe de epicentru.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro