Reclamă

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care numărul soldaților din armata rusă va crește cu 180.000 de militari. Aceasta marchează a treia extindere a efectivelor de la începutul invaziei ruse în Ucraina, care a avut loc în februarie 2022.

Documentul prevede ca de la 1 decembrie, numărul personalului din Forțele Armate Ruse să ajungă la aproape 2,39 milioane de oameni, incluzând 1,5 milioane de soldați. Fostul ministru al Apărării, Serghei Șoigu, subliniase anterior importanța acestei creșteri a personalului militar.

Conform decretului, numărul total al personalului din Forțele Armate Ruse va fi de 2.389.130 de oameni, dintre care 1.500.000 vor fi soldați. Decretul va intra în vigoare în decembrie 2024.

Precedentul decret, din decembrie 2023, prevăzuse o mărire a personalului armatei la 2.209.130 de oameni, cu 1.329.000 de soldați.

Până acum, Ministerul rus al Apărării nu a oferit comentarii referitoare la noul decret. Anterior, după decretul din 2023, oficiali din minister susțineau că extinderea armatei va avea loc prin recrutarea rușilor care își doresc să semneze un contract cu Ministerul Apărării, și nu prin creșterea semnificativă a recrutărilor în serviciul militar obligatoriu, excluzând o mobilizare generală.

În 2023, Ministerul Apărării a explicat că necesitatea de a crește numărul soldaților a fost justificată de „amenințarea tot mai mare la adresa țării, cauzată de Operațiunea Militară Specială și extinderea continuă a NATO”.

În august 2022, Putin a început să mărească dimensiunea armatei. Înainte de aceasta, un decret din 2017 stablise numărul soldaților la 1.013.628, cifră valabilă la începutul războiului în Ucraina.

Decretul actual al liderului de la Kremlin a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice al statului rus, continuând strategia de extindere a armatei pe fondul contextului geopolitic existent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro