Reclamă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat luni „violența politică” în urma presupusei tentative de asasinare a fostului președinte și candidat republican la alegerile prezidențiale americane, Donald Trump. Declarațiile lui Zelenski reflectă poziții similare exprimate de Kremlin și de premierul britanic, Keir Starmer, potrivit agenției News.ro, care citează AFP.

„Violența politică nu are ce căuta nicăieri în lume”, a declarat Zelenski pe platforma X, adăugând că „este un lucru bun că suspectul în tentativa de asasinat a fost reținut rapid”. Zelenski nu a făcut referiri la nicio posibilă legătură a suspectului cu Ucraina, deși Ryan Routh, presupusul atacator, a fost menționat de unele publicații ca fiind susținător al Ucrainei.

Kremlinul a reacționat prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, care a declarat într-o conferință de presă telefonică că situația reflectă intensificarea campaniei electorale din Statele Unite. „Lupta politică se intensifică și sunt folosite diverse metode”, a subliniat Peskov.

De asemenea, premierul britanic, Keir Starmer, aflat la Londra pentru discuții cu omoloaga sa Giorgia Meloni, a declarat că este „foarte îngrijorat” de evenimentele recente. Starmer a precizat că „violența nu trebuie să aibă niciun loc în niciun proces democratic”.

Posibila tentativă de asasinat este investigată de FBI și a avut loc pe terenul de golf al lui Trump din Florida, unde juca o partidă cu donatorul său de campanie, Steve Witkoff. În timpul partidei, în momentul deplasării între găurile 5 și 6, focuri de armă au fost trase de agenții Secret Service după ce aceștia au observat o țeavă de pușcă ieșind dintr-un gard, conform șerifului din Palm Beach County, Ric Bradshaw. Incidentul a fost semnalat la Biroul Șerifului la 13:30 (20:30, ora României), când agenții Secret Service au deschis focul asupra unui bărbat aflat în tufișurile din apropiere.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro