Reclamă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni că indemnizația de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizației de concediu de odihnă pentru personalul contractual plătit din fonduri publice și pentru funcționarii publici, potrivit Agerpres.

Hotărârea ÎCCJ vine după ce a fost admis un recurs în interesul legii formulat de Curtea de Apel Brașov, care a cerut clarificări cu privire la aplicabilitatea articolului 18 din Legea-cadru nr.153/2017. „Indemnizația de hrană reglementată de art.18 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, nu intră în baza de calcul al indemnizației de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice și funcționarilor publici. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, menționează comunicatul de pe site-ul Instanței supreme.

Curtea de Apel Brașov a constatat că problema de drept a creat divergențe la nivelul instanțelor naționale, inclusiv la secțiile civile și de contencios administrativ. Instanțele au avut opinii variate privind includerea indemnizației de hrană ca parte a bazei de calcul pentru concediul de odihnă, conform unor articole din Codul Muncii și alte reglementări legale, precum art.150 din Codul muncii, art.7 din HG nr.250/1992, art.22 din OG nr.6/2007 și art.23 din OG nr. 10/2008.

În acest context, Colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov a susținut opinia că indemnizația de hrană nu trebuie inclusă, fapt ce a determinat sesizarea ÎCCJ cu un recurs în interesul legii.

Prin această decizie, Înalta Curte își propune să elimine diversele interpretări ale instanțelor și să stabilească un precedent clar în aplicarea legii privind salarizarea personalului din fonduri publice.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro