Reclamă

Hidrologii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) avertizează asupra unui risc major de viituri pe râuri din Moldova, impunând un Cod roșu pentru județele Vaslui, Iași și Galați. Avertizarea intră în vigoare luni seară și va dura până marți, la ora 12:00.

Codul Roșu se aplică pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad – afluenții de stânga aferenți sectorului aval stația hidrometrică Vaslui – amonte stația hidrometrică Bârlad, și Prut, afluenții aferenți sectorului aval stația hidrometrică Drânceni.

„Astfel, se instituie Codul Roșu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marți, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenții de stânga aferenți sectorului aval stația hidrometrică Vaslui – amonte stația hidrometrică Bârlad (județele: Vaslui și Iași) și Prut – afluenții aferenți sectorului aval stația hidrometrică Drânceni (județele: Vaslui și Galați)”, a precizat INHGA.

În același timp, Codul Portocaliu este valabil pe anumite sectoare de râuri din județele Vaslui, Iași, Galați și Botoșani, afectând bazinele hidrografice Bârlad, Siret, Prut și Jijia. Codul Portocaliu va fi în vigoare de luni, de la ora 12:00, până marți, la ora 18:00.

Totodată, Codul Galben va fi activ de luni, de la ora 12:00, până marți, la miezul nopții, influențând râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Prut, Siret și Jijia în județele Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea și Botoșani.

„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri”, a subliniat INHGA.

Aceste avertizări includ depășiri ale cotelor de apărare și o monitorizare intensificată a cursurilor de apă pentru a preveni efectele devastatoare ale posibilelor inundatii.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro