Reclamă

Poliția germană va începe, de luni, 16 septembrie, monitorizarea tuturor frontierele terestre ale țării, conform Deutsche Welle. În prezent, doar călătorii care intrau pe la frontierele de est și sud erau verificați, însă măsurile vor fi extinse, pentru cel puțin șase luni, la și frontierele nordice și vestice. Acestea includ punctele de trecere cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Franța.

Germania face parte din Spațiul Schengen, care cuprinde 29 de țări europene fără controale la frontierele interne. Noile măsuri ar putea cauza perturbări în circulația persoanelor și a bunurilor. Donald Tusk, premierul polonez, a criticat aceste controale afirmând că Germania „pune în pericol întregul sistem Schengen”.

Controalele la frontierele interne sunt permise doar în anumite condiții și statele membre iau decizii autonome în acest sens. Deși Comisia Europeană poate emite mustrări pentru astfel de controale, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Uniunea Europeană arată că astfel de măsuri ar trebui să fie ultima soluție și doar temporare, de maximum trei ani, conform Codului frontierelor Schengen.

Nancy Faeser, ministrul german de interne, a declarat că decizia de extindere a controalelor este rezultatul sistemului de azil supraîncărcat și a numărului mare de migranți ilegali. Germania nu este singura țară ce a adoptat astfel de măsuri, alte opt state Schengen având controale similare.

Din 2006, au existat 441 de notificări de control în Spațiul Schengen, Franța fiind în top. Franța și-a asigurat controale permanente de la atacurile teroriste din 2015 și 2016. Germania controlează frontiera cu Austria începând cu 2015, scopul fiind reducerea riscului de terorism și a numărului de solicitanți de azil.

Conform ministrului de interne bavarez, Joachim Herrmann, controalele pe autostrăzi vor fi vizuale și aleatorii, iar doar vehiculele suspecte vor fi oprite. Un sindicat al poliției germană a semnalat lipsa personalului necesar pentru astfel de controale, afirmând că sunt necesari încă 5.000 de ofițeri. Totuși, Ministerul de Interne german a respins această idee, susținând că există suficiente resurse umane.

Ministrul luxemburghez afacerilor interne, Leon Gloden, a afirmat că Nancy Faeser i-a garantat că noile măsuri nu vor afecta traficul cotidian. Faeser dorește prinderea celor care încearcă să intre ilegal în țară. Conform regulilor UE, persoanele solicitanții de azil pot fi trimise în țara UE unde au depus prima cerere, dacă țara respectivă este de acord.

Între ianuarie și iulie 2024, poliția germană a refuzat intrarea a 17.000 de persoane la frontieră. În 2023, Germania a reținut 127.000 de persoane care au încercat să pătrundă pe teritoriul său fără autorizație. Ungaria, prin purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, a emis o declarație dură la adresa Germaniei, arătând schimbarea atitudinii față de migrația ilegală.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro