Președintele rus Vladimir Putin ar putea reacționa dur dacă Occidentul permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, potrivit analiștilor consultați de Reuters. Printre opțiunile luate în calcul se numără lovirea resurselor militare britanice și, în condiții extreme, efectuarea unui test nuclear pentru a transmite un avertisment puternic.
În contextul tensiunilor tot mai mari dintre Est și Vest, premierul britanic Keir Starmer și președintele american Joe Biden urmează să discute la Washington despre posibilitatea ca Kievul să folosească armament american sau britanic împotriva țintelor din Rusia. Putin a declarat că orice astfel de acțiuni vor atrage un răspuns considerat ca fiind adecvat, deși nu a specificat cu exactitate ce va include acesta.
Un test nuclear, ca formă de răspuns, este considerat de unii experți ca fiind posibil. Ulrich Kuehn, expert în armament, a spus că „aceasta ar fi o escaladare dramatică a conflictului” și că Rusia ar putea folosi un astfel de test pentru a intimida Occidentul. De asemenea, Gerhard Mangott, specialist în securitate, a confirmat că există posibilitatea unei reacții sub forma unui semnal nuclear, deși nu o consideră probabilă.
Rusia nu a mai efectuat teste cu arme nucleare din anul 1990, dar ambasadorul rus la ONU Vassily Nebenzia a avertizat că NATO ar deveni parte directă la ostilități dacă Ucraina este autorizată să utilizeze astfel de arme împotriva Rusiei.
În plus, Moscova ar putea declara că Londra a trecut la agresiune armată directă, dacă permite Ucrainei să efectueze atacuri cu rachetele Storm Shadow. Putin este sub presiune internă pentru a răspunde cu fermitate și a dat un „mesaj clar și lipsit de ambiguitate,” conform purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov.
Răspunsurile rusești ar putea include intensificarea atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene sau intensificarea acțiunilor hibride în Europa, subliniază analiștii. Mangott consideră cel mai probabil ca Kievul să fie principalul afectat de un eventual răspuns rusesc, excluzând o intervenție militară directă pe teritoriul NATO.
În concluzie, posibilele reacții ale Rusiei la o eventuală mobilizare de rachete cu rază lungă de către Ucraina sunt analizate cu atenție de comunitatea internațională, în contextul creșterii tensiunilor în regiune.