Reclamă

Șase cetățeni străini, printre care se numără și un fost luptător american Navy SEAL, au fost reținuți în Venezuela sub acuzația de implicare într-un complot care avea ca obiectiv destabilizarea țării prin asasinarea președintelui autoproclamat Nicolas Maduro și a altor politicieni importanți, potrivit unei declarații făcute de ministrul de Interne venezuelean Diosdado Cabello. El a declarat că și el era vizat în acest presupus complot.

Cabello a susținut că complotul ar fi fost orchestrat de CIA și a vizat asasinarea liderului venezuelean. Totuși, Departamentul de Stat al SUA a respins aceste acuzații, calificându-le drept „categoric false”.

Acuzațiile apar pe fondul unei situații politice tensionate în Venezuela, unde mai multe țări din America Latină, precum și Statele Unite, nu recunosc victoria la alegerile prezidențiale a lui Maduro, urmate de proteste masive și letale și de numeroase arestări.

În cadrul unei conferințe de presă ținute sâmbătă, Cabello l-a identificat pe pretinsul fost luptător Navy SEAL ca fiind William Joseph Castaneda Gomez, indicându-l drept lider al operațiunii. Din cei arestați, au mai fost numiți americanii David Estrella și Aaron Barrett Logan, alături de doi cetățeni spanioli, Jose Maria Basoa Valdovinos și Andres Martínez Adasme, și un cetățean ceh, Jan Darmovzal.

Ministrul a menționat că au fost confiscate aproximativ 400 de arme care ar fi fost folosite în complot. El a mai susținut că Centrul Național de Informații din Spania ar fi implicat, declarațiile sale fiind calificate drept îngrijorătoare din perspectiva relațiilor internaționale.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat american a confirmat arestarea unui membru al armatei sale în Venezuela și vorbește despre informații neconfirmate privind alți doi cetățeni americani reținuți. „Orice afirmații privind implicarea SUA într-un complot de răsturnare a lui Maduro sunt categoric false”, a declarat un purtător de cuvânt, subliniind sprijinul SUA pentru o soluție democratică la criza politică venezueleană.

Autoritățile din Spania au solicitat mai multe informații de la guvernul venezuelean cu privire la cetățenii săi arestați în tentativa de a le verifica identitățile și acuzațiile exacte care li se aduc, conform unei surse din Ministerul de Externe spaniol, vorbind sub anonimat.

Situația din Venezuela rămâne tensionată, guvernul lui Maduro confruntându-se cu opoziția puternică pe plan intern și internațional, în timp ce țara este marcată de represiuni severe și turbulențe politice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro