Reclamă

China Renaissance, o bancă de investiții cu renume în sectorul tehnologic chinez, a dezvăluit recent că a plătit o sumă impresionantă de 78 de milioane de yuani (echivalentul a 11 milioane de dolari) în contextul dispariției bancherului său vedetă, Bao Fan. Această cerere de plată, venită de la autorități chineze nespecificate, adâncește misterul în jurul dispariției lui Bao, fondatorul băncii în 2005.

Bao Fan este recunoscut pentru intermedierea unor fuziuni semnificative, inclusiv unirea din 2015 a platformelor de livrare Meituan și Dianping, conducând la formarea unei platforme de super-aplicații în China. În contextul unei economii încetinite, dispariția lui Bao a trimis unde de șoc în sectorul financiar și tehnologic chinez.

Din februarie 2023, când China Renaissance a raportat dispariția sa, nu au fost aduse acuzații oficiale împotriva lui Bao. Totuși, informațiile disponibile indică faptul că Bao ar fi fost în custodia Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinară, fiind implicat într-o investigație privind suspiciuni de corupție și luare de mită.

Auditorii băncii au întâmpinat dificultăți în clasarea acestei plăți în registrele contabile, în cele din urmă incluzând-o la rubrica „alte creanțe”. Această mișcare a fost necesară din cauza lipsei de informații clare privind statutul investigației în care Bao este implicat.

Banca a subliniat că, deși suma ar putea fi văzută de autoritățile chineze ca proprietate legată de un caz investigat, aceasta nu implică o hotărâre judecătorească sau o penalizare oficială. În același timp, există posibilitatea ca plata să fie rambursată, confiscată sau chiar sporită.

Din cauza acestei plăți misterioase, auditorul chinez al băncii, Zhonghui Anda CPA, a emis o „opinie cu rezerve” asupra rezultatelor financiare ale anului 2023. În decembrie anterior, auditorul său precedent, Deloitte Touche Tohmatsu, a demisionat, întrucât nu a reușit să-l contacteze pe Bao.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro