Reclamă

Anul acesta, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raportat că peste 1,5 milioane de apeluri efectuate la numărul unic de urgență 112 au fost realizate din greșeală, fără a vorbi sau jignind operatorii. Aceste apeluri reprezintă mai mult de jumătate din cele aproximativ 2,7 milioane de apeluri non-urgente înregistrate de la începutul anului. Printre aceste apeluri s-au numărat 163 de mii considerate abuzive, făcute de persoane care au folosit linia de urgență pentru glume sau insulte.

Un caz deosebit de abuziv a fost semnalat în Iași, unde un individ a apelat numărul 112 de peste 15 mii de ori în doar opt luni, având o medie de 62 de apeluri pe zi. Acest apelant, utilizând o cartelă prepaid, a manifestat în numeroase rânduri un comportament inadecvat față de operatori. Conform STS, trei sferturi dintre apelanții abuzivi sunt adulți.

Manipularea greșită a telefoanelor, apelurile neintenționate („pocket dial”), precum și programe incomplete ale tastelor rapide conduc la un număr semnificativ de apeluri non-urgente. De cele mai multe ori, cei care efectuează apeluri accidentale nu își dau seama că au contactat 112. Aceste apeluri sunt realizate nu doar de pe telefoane, ci și de pe ceasuri inteligente sau alte dispozitive similare.

Serviciul de Telecomunicații Speciale recomandă atenție în folosirea dispozitivelor și sfătuiește persoanele apelate în retur de 112 să informeze operatorii că apelul a fost o greșeală. Apelurile abuzive au consumat peste 50 de mii de minute care ar fi putut fi dedicate cazurilor urgente, esențiale pentru intervenții rapide și eficiente.

Legile în vigoare permit STS să raporteze cazurile de abuz către Poliția Română pentru identificare și sancționare, pedepsele variind între 2.000 și 8.000 de lei, în funcție de gravitatea și repetitivitatea infracțiunii. „Este esenţială apelarea cu responsabilitate a numărului 112 doar în situaţii de urgenţă”, avertizează STS pentru a sublinia importanța utilizării corecte a acestui serviciu în cadrul scopului său de a salva vieți.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro