Reclamă

NATO ar fi putut interveni mai eficient pentru a preveni invazia Rusiei în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, într-un interviu acordat săptămânalului german FAS, înainte de încheierea mandatului său, potrivit The Guardian.

„Acum oferim materiale militare într-un război, atunci am fi putut furniza materiale militare pentru a preveni războiul”, a afirmat Stoltenberg, subliniind reticența pe care NATO a avut-o în a livra arme cerute de Kiev înainte de conflictul izbucnit. Aceasta reticență a fost cauzată de îngrijorările legate de escaladarea tensiunilor cu Rusia.

După debutul războiului, Ucraina, deși nu este membru NATO, a beneficiat de sprijin militar din partea aliaților, după o inițială ezitare. Stoltenberg, care a fost prim-ministru al Norvegiei, va părăsi postul de secretar general al Alianței Atlanticului de Nord în octombrie, poziție pe care o deține din anul 2014. Mark Rutte, fostul premier al Olandei, a fost desemnat ca succesor al său încă din iunie.

În același interviu, Stoltenberg a subliniat că sfârșitul conflictului din Ucraina poate fi atins doar prin negocieri. „Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia la o anumită etapă. Dar trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei”, a menționat secretarul general.

Referitor la viitorul său profesional, Stoltenberg a evitat să confirme dacă va prelua funcția de președinte al Conferinței de Securitate de la München, după plecarea de la NATO. El a dezvăluit că are „multe opțiuni” disponibile și că va locui în Oslo.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro