Epavele unor nave naziste scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost dezvăluite recent în apropierea orașului-port Prahovo din Serbia, ca urmare a scăderii grave a nivelului fluviului în lunile iulie și august, fenomen cauzat de seceta persistentă. Aceste descoperiri au fost făcute publice prin intermediul Reuters, citat de Agerpres.
Patru nave dinainte de anul 1950 au ieșit de asemenea la suprafață în Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, lângă Mohacs, unde marți nivelul Dunării a fost măsurat la doar 1,5 metri. Aceasta este o consecință directă a valurilor de căldură și secetei din lunile anterioare.
Navele dezvăluite la Prahovo sunt parte a sute de vase scufundate de marina nazistă la ordinele flotei de la Marea Neagră în anul 1944, ca parte a strategiei de retragere în fața forțelor sovietice. Multe dintre aceste epave sunt un obstacol pentru navigația fluvială, în special în perioadele cu nivel scăzut al apei.
De-a lungul albiei Dunării, aceste epave arată încă elemente precum turele, punți de comandă și catarge sfărâmate, fiind parte a unui peisaj în continuă transformare, așa cum declara Endre Sztellik, paznicul Parcului Național Dunăre-Drava. Acesta a menționat cu îngrijorare că ceea ce este vizibil dintr-o epavă „se diminuează pe măsură ce oamenii sunt interesați de ea și bucăți din ea dispar”.
Condițiile actuale sunt accentuate de scăderea nivelului Dunării, care a ajuns la 1,17 metri marți în Budapesta, aproape de minimul istoric de 0,4 metri din octombrie 2018. Inundațiile pot ridica nivelul fluviului la peste șase metri.
Atât Vistula, cel mai lung fluviu al Poloniei, cât și Dunărea sunt afectate de seceta în curs, cu niveluri record de apă scăzute, expunând bancuri de nisip și alte obstacole neobișnuite.
Prognozele meteorologice arată că precipitațiile mult așteptate de luni ar putea crește nivelul Dunării până la aproximativ trei metri la Mohacs, recapitulând epavele descoperite.