Reclamă

Angro-ul „Sporting Wholesale” din Luton a fost obligat să predea autorităților peste 35.000 de cuțite „zombie” și macete, care au fost legate de mai multe crime în Marea Britanie. Aceste arme au fost descrise de poliție ca fiind concepute pentru a „ucide și mutila”. Conform unui program guvernamental, similar cu cel de predare a armelor, firma va beneficia de o compensație de 10 lire sterline pe cuțit. În ciuda acestui fapt, compania nu a dorit să facă vreun comentariu.

Ofițerul superior de poliție Alex House a declarat că aceste cuțite nu au alt scop decât să servească drept arme. „Nu există nicio altă utilizare practică pentru ele”, a subliniat House. El a mai adăugat că scoaterea lor din circulație „va salva absolut vieți”.

În 2016, cuțitele zombie au fost interzise pentru prima dată, însă o definiție mai amplă destinat să interzică mai multe astfel de arme va intra în vigoare pe 24 septembrie în Anglia și Țara Galilor. De la acea dată, va fi ilegală deținerea unui cuțit cu lamă peste 20 cm lungime, dacă acesta prezintă anumite caracteristici. Armele confiscate vor fi distruse, iar metalul va fi reciclat.

Pe lângă firma „Sporting Wholesale”, compania „DNA Leisure” a predat 1.542 de cuțite. Ambele companii au anunțat că, începând din iunie, nu vor mai vinde cuțite, exceptând stocul deja existent. În pofida unei postări web care anunță încetarea vânzării de astfel de articole, se amintește că „nu vor fi plasate comenzi nou”.

În contextul acestor măsuri, s-au derulat anchete care au descoperit implicarea cuțitelor „Anglo Arms” în mai multe cazuri de omucidere, inclusiv decesul lui Omar Khan la Luton și al lui Gordon Gault în Newcastle, printre altele. Criticile privind legislația actuală afirmă că nu este suficient de restrictivă. La întâlnirea guvernului laburist din 9 septembrie s-au luat în considerare măsuri aditionale, inclusiv restricții privind vânzarea altor arme periculoase online.

Poliția din Bedfordshire a raportat că depune eforturi pentru a combate vânzările ilegale de cuțite pe piața neagră, iar oficiali ca inspectorul Graham Newton sunt dedicați investigațiilor. Aceasta include monitorizarea rețelelor sociale pentru a prinde vânzătorii nelegați. Specialistul Philbert își declară optimismul în fața acestor măsuri: „Dacă îi puteți împiedica pe tineri să ridice un cuțit în primul rând, este mai bine decât să interziceți pur și simplu cuțitele,” sugerează el.

Schema de predare a cuțitelor zombie rămâne deschisă până pe 23 septembrie în Regatul Unit.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro