Reclamă

Marea Britanie a decis să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, după o solicitare explicită din partea Kievului, care luptă împotriva forțelor ruse. Sunt indicii că SUA și Marea Britanie sunt gata să ridice restricțiile, permițând Ucrainei să utilizeze aceste arme împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, un demers cerut insistent de președintele Volodimir Zelenski.

Storm Shadow, cunoscută și sub denumirea franceză SCALP, este o rachetă de croazieră anglo-franceză, cu o rază de acțiune de 250 km și este special concepută pentru a penetra buncăre și depozite de muniții. Fiecare rachetă costă în jur de un milion de dolari și sunt utilizate, de obicei, împreună cu drone pentru a epuiza apărarea antiaeriană a inamicului, după cum explică Justin Crump, analist militar și fost ofițer al armatei britanice.

„Storm Shadow a fost extrem de eficientă în a lovi ținte bine protejate”, spune Crump. Cu toate acestea, până acum, rachetele trimise de Marea Britanie și Franța către Ucraina au fost utilizate cu avertismentul că pot fi folosite doar pe teritoriul ucrainean.

Kievul, confruntat cu atacuri zilnice din partea rachetelor și bombelor lansate de avioanele rusești de pe teritoriul Rusiei, insistă că are nevoie de rachete cu rază lungă pentru a contraataca bazele de lansare. În același timp, Washingtonul este preocupat de posibilele represalii ale Rusiei, care ar putea rezulta în atacul unor puncte de tranzit prin care rachetele sunt transportate spre Ucraina.

O astfel de escaladare ar putea duce la declanșarea articolului 5 al NATO, provocând un război între alianță și Rusia, lucru pe care Casa Albă încearcă să îl evite cu orice preț.

Chiar și în condițiile în care Ucraina ar primi undă verde pentru utilizarea acestor rachete pe teritoriul Rusiei, Moscova și-a luat deja măsurile de precauție relocate și reconfigurând echipamentele critice dincolo de raza de acțiune a acestor arme.

„Logistica, comanda și controlul, sprijinul aerian vor deveni mai complicate pentru Rusia dacă se permite Ucrainei să lovească mai adânc în teritoriul rus”, adaugă Crump.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro