Reclamă

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a numărului de migranți, ceea ce a determinat unele țări să reintroducă temporar controalele la frontiere în zona Schengen. Normele Schengen permit acest lucru „în ultimă instanță” pentru a preveni amenințările la securitatea internă sau ordinea publică, potrivit surselor de la Reuters.

Austria a implementat controale la frontierele cu Slovacia și Republica Cehă până pe 15 octombrie și cu Slovenia și Ungaria până la 11 noiembrie. Motivele invocate includ presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil și preocupările de securitate cauzate de grupările teroriste și rețelele criminale asociate războiului din Ucraina.

Danemarca a introdus și ea controale pentru tranzitul terestru și maritim din Germania până pe 11 noiembrie, menționând amenințările teroriste legate de conflictul din Gaza și riscuri de spionaj rusesc.

Într-o acțiune similară, Franța a instaurat controale la frontierele sale cu alte țări Schengen până pe 31 octombrie, citând presiunile asupra sistemului de primire și amenințările teroriste.

Germania va implementa, la rândul său, controale mai stricte la toate frontierele terestre din 16 septembrie pentru o perioadă de șase luni. Anul trecut, autoritățile germane au instituționat măsuri stricte la frontierele cu Polonia, Cehia, Elveția și Austria, fiind returnați 30.000 de migranți din octombrie 2023.

Italia a extins controalele la frontiera cu Slovenia până pe 18 decembrie, datorită riscului ca teroriștii să se strecoare printre migranți pe ruta balcanică și preocupările legate de președinția italiană a G7.

Norvegia, membră a spațiului Schengen, dar nu și a UE, a reintrodus controale la frontieră în porturile cu legături de feribot în spațiul Schengen până pe 11 noiembrie, invocând amenințări de spionaj rusesc.

Slovenia, de asemenea, a instituit controale la frontierele cu Croația și Ungaria până pe 21 decembrie, motivând deteriorarea situației de securitate în Orientul Mijlociu și Ucraina, precum și amenințările ridicate de terorism și criminalitatea organizată din Balcanii de Vest.

Germania va reține solicitanții de azil în apropierea frontierelor și va accelera deportările pentru a reduce migrația ilegală, a anunțat guvernul german. Ministra de Interne, Nancy Faeser, a declarat că soluția prevede cazarea aproape de graniță și proceduri accelerate pentru returnarea solicitanților de azil în țările UE responsabile pentru procesarea cererilor lor.

În prezent, numărul exact al acestor detenții nu este clar.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro