Gorilele vestice de câmpie din Parcul Național Moukalaba-Doudou din Gabon au fost observate recent în timp ce își administrau singure tratamente pentru diverse afecțiuni, folosind plante locale cunoscute pentru proprietățile lor medicinale. Acest comportament al gorilelor ar putea deschide noi căi pentru dezvoltarea unor medicamente inedite, anunță cercetătorii implicați în studiu.
O echipă de oameni de știință din Gabon a investigat aceste obiceiuri, concentrându-se pe plantele tropicale consumate de gorile, care sunt, de asemenea, utilizate de vindecătorii tradiționali din zonă. Studiile de laborator efectuate pe aceste plante au evidențiat o bogăție de antioxidanți și substanțe antimicrobiene, sugerează raportul publicat formal de BBC.
Cercetătorii au identificat patru tipuri de arbori care prezintă efecte medicinale: arborele kapok (Ceiba pentandra), dudul galben gigant (Myrianthus arboreus), tecul african (Milicia excelsa) și smochinii (Ficus). Aceste specii au fost recunoscute pentru activitatea antibacteriană împotriva cel puțin uneia dintre tulpinile multirezistente de E.coli, arborele kapok demonstrând o „activitate remarcabilă” împotriva tuturor testelor efectuate.
Dr. Joanna Setchell, antropolog la Universitatea din Durham, care a lucrat alături de cercetătorii gabonezi, a subliniat importanța acestor descoperiri declarând că, „Acest lucru sugerează că gorilele au evoluat pentru a mânca plante care le ajută și scoate în evidență lacunele uriașe în cunoștințele noastre despre pădurile tropicale din Africa Centrală.”
În ciuda bogăției naturale care găzduiește specii ca elefanți, cimpanzei și gorile, braconajul și bolile au amenințat serios populațiile de gorile, clasificate în prezent ca fiind în pericol critic pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Cercetările recente au fost publicate în prestigioasa revistă PLOS ONE, oferind o imagine amplă asupra biodiversității și a resurselor farmacologice din regiunile neexplorate ale Gabonului.