Reclamă

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, trebuie ‘returnată’ Ucrainei. Această poziție a fost susținută de Ankara încă de la începutul conflictului. Erdogan a subliniat în mesajul său video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc la Kiev, că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeii de către Rusia. ‘Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunțat de la început și pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit și mai mult durerea populației turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea’, a afirmat Erdogan.

‘Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligație în temeiul dreptului internațional’, a continuat președintele turc.

În discursul său, Erdogan a evocat și deportarea tătarilor din Crimeea ordonată de Iosif Stalin, de la care s-au împlinit anul acesta 80 de ani. Aproximativ 190.000 de tătari, populația turcofonă din Crimeea, au fost deportați în Asia Centrală în 1944 și au reușit să se întoarcă doar după obținerea independenței de către Ucraina în 1991.

Ulterior, după anexarea peninsulei de către Rusia în 2014 pe fondul unui referendum nerecunoscut de comunitatea internațională, mulți tătari au ales calea exilului, invocând intimidări și persecuții din partea autorităților ruse. După ce Rusia a invadat Ucraina în 2023, Turcia a pledat pentru o soluție negociată care să includă respectarea integrității și suveranității teritoriale a Ucrainei, Crimeea fiind și ea parte integrantă a acesteia.

În același timp, Turcia a menținut relații cordiale cu Moscova și nu s-a alăturat sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană, potrivit agenției EFE.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro