Reclamă

Mohammed Qassem Al-Shaer, un lider al Forței Radwan a Hezbollahului, a fost ucis marți într-o lovitură efectuată asupra localității Qaraoun din districtul de vest Beqaa, Liban. Informația a fost confirmată de Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

IDF a afirmat că Al-Shaer „a avansat numeroase activități teroriste împotriva statului Israel”, precizând că eliminarea sa ar reduce abilitatea Hezbollahului de a iniția atacuri împotriva Israelului. În replică la uciderea comandantului, Hezbollah a lansat „zeci” de rachete Katiușa și drone către două locații din nordul Israelului, confirmă surse israeliene.

Potrivit IDF, nu au fost raportate victime. O parte dintre proiectile au fost interceptate, iar celelalte au căzut în zone deschise. IDF a reacționat prin atacuri asupra lansatoarelor folosite de Hezbollah în regiunile Mansouri și At Tiri.

Miercuri, armata israeliană a anunțat că a atacat 30 de lansatoare Hezbollah și locuri de infrastructură din sudul Libanului, considerate amenințări pentru civilii israelieni. De asemenea, o structură militară Hezbollah din satul Rachaf a fost lovită, rezultând rănirea a 12 persoane, conform serviciului de urgență libanez.

Tensiunile continuă pe fondul unor ostilități mai vechi, precum eliminarea recentă a lui Fuad Shukr, un alt oficial militar de top al Hezbollah, la Beirut. Conflictul persistent dintre Israel și forțele militante din regiune a dus la intensificarea operatiunilor de-a lungul graniței Israel-Liban, iar schimburile de focuri au devenit aproape zilnice.

Într-un alt incident, cel puțin cinci palestinieni au fost uciși într-un raid aerian israelian în Cisiordania ocupată, în zonele Tammon și Tubas. IDF, împreună cu Agenția de Securitate Israeliană, au declarat că operațiunea a țintit „infrastructuri teroriste”. Guvernatorul din Tubas, Ahmad As’ad, a afirmat că atacul a lovit un grup de tineri care stăteau lângă o moschee.

Forțele israeliene, care continuă raidurile și atacurile aeriene în regiune, susțin că aceste acțiuni sunt parte a unei operațiuni extinse împotriva infrastructurii teroriste islamo-iraniene. Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a subliniat că scopul este de a dejuca formarea unui „front de est” anti-israelian, în contextul tensiunilor crescânde din regiune.

De la începutul conflictului cu Hamas, Israel și-a intensificat acțiunile militare în Cisiordania, crescând numărul de victime în rândul palestinienilor. ONU și Ministerul Palestinian al Sănătății raportează aproximativ 700 de morți palestinieni de la debutul ostilităților în octombrie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro