Inundațiile severe din vara anului 2024 au provocat o criză umanitară gravă în Africa Centrală și de Vest, ducând la sute de morți, milioane de sinistrați și zeci de mii de persoane strămutate. Sezonul de ploi torențiale a avut un impact devastator în regiune, informează AFP.
Vara aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, cu temperaturi record consecutive de peste un an, cauzând fenomene meteorologice extreme precum canicule, secete și inundații mortale.
În Ciad, de la mijlocul lunii iulie, bilanțul este îngrijorător: 341 de persoane au pierit iar 1,5 milioane sunt sinistrate, conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). „Cele 23 de provincii ale țării sunt în prezent afectate de criza inundațiilor, care a devenit din ce în ce mai recurentă în ultimii ani”, au subliniat reprezentanții organizației. În plus, aproape 164.079 de case și 259.000 de hectare de terenuri agricole au fost distruse, iar 66.700 de bovine au fost duse de ape.
Comunitățile de refugiați din estul Ciadului sunt printre cele mai vulnerabile, cu peste 40.000 de refugiați afectați, constată Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În Niger, ploile au cauzat moartea a cel puțin 273 de persoane și au lăsat 700.000 de oameni fără adăpost de la începutul lunii iunie. Save the Children a raportat 649.184 de persoane strămutate, iar infrastructuri importante precum drumuri și școli au fost grav afectate, afectând educația a peste 39.000 de copii.
În Nigeria, 29 din cele 36 de state au fost lovite de creșterea apelor fluviului Niger și ale afluentului Benue. De la mijlocul lunii iulie, peste 600.000 de persoane au fost afectate, conform estimărilor UNHCR. Numărul morților a ajuns la cel puțin 200, iar peste 225.000 de persoane au fost strămutate.
În Sudan și Sudanul de Sud, Națiunile Unite estimează că zeci de oameni au murit și 1,2 milioane de persoane au fost nevoite să-și părăsească casele.