Reclamă

Guvernul Italiei a fost solicitat marți de către medici să trimită armata pentru a proteja spitalele publice, în urma mai multor atacuri împotriva angajaților din domeniul sănătății. Medicii afirmă că, pe lângă faptul că sunt suprasolicitați și plătiți prost, aceștia sunt și în pericol fizic.

Săptămâna trecută, în orașul Foggia, o echipă de medici și asistente a fost nevoită să se baricadeze într-o cameră pentru a evita rudele unei tinere care a decedat în timpul unei intervenții chirurgicale. Familia acesteia a acuzat personalul spitalului pentru deces, iar spitalul și sistemul judiciar au inițiat o anchetă, conform Reuters. Imagini cu personalul medical blocând ușa cu o canapea și o comodă au circulat pe rețelele de socializare.

De atunci, au avut loc alte două incidente de agresiune în același spital. Un pacient de 18 ani a atacat trei asistente duminică seara, iar fiul unui pacient a agresat două asistente și un agent de securitate luni. Poliția și personalul spitalului au confirmat aceste atacuri.

„Vrem toleranță zero în spitale… Vrem ca armata să informeze atât cetățenii, cât și medicii că sunt protejați”, a declarat Barbara Mangiacavalli, șefa federației naționale a asistenților medicali, citată de Il Messaggero. Apelul pentru intervenția armatei a fost susținut și de Filippo Anelli, președintele Federației Naționale a Medicilor din Italia, care a cerut premierului Giorgia Meloni să utilizeze fondurile UE post-COVID pentru securitatea spitalelor.

Sindicatele medicilor din spitale intenționează să protesteze împotriva atacurilor din Foggia pe 16 septembrie. În anul precedent, Ministerul Sănătății a raportat peste 16.000 de atacuri asupra lucrătorilor din domeniul sănătății. Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a calificat recentele incidente drept „rușinoase”, iar adjunctul său, Marcello Gemmato, a subliniat că aceste crime nu vor rămâne nepedepsite.

Ignazio Zullo, senator din partidul „Frații Italiei”, a propus o lege care să excludă agresorii personalului medical de la tratament spitalicesc gratuit timp de trei ani, o propunere sprijinită de unii membri ai asociațiilor medicale. Aceste incidente vin pe fondul unei crize în serviciul de sănătate italian, similară cu situațiile din alte țări europene, caracterizată de lipsa personalului și condiții de muncă dificile.

„Violența este una dintre principalele cauze care îi fac pe oameni să decidă să părăsească profesia de medic și asistența medicală”, a declarat Delia Epifani, liderul sindicatului medicilor italieni SMI din Puglia, regiunea care include Foggia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro