Reclamă

Kremlinul nu a dezminţit, luni, faptul că Iranul i-a livrat rachete, aşa cum acuză Occidentul. Rusia a subliniat că îşi dezvoltă relaţiile cu Teheranul, mai ales în domeniile „cele mai sensibile”, potrivit declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și relatează AFP, conform News.ro.

Peskov a menționat că „acest tip de informaţii nu sunt mereu adevărate”. Referindu-se la cooperarea dintre Rusia și Iran, el a subliniat că „Iranul este un partener important”, iar cele două state își îmbunătățesc colaborarea „în toate domeniile posibile, inclusiv în cele mai sensibile”.

Uniunea Europeană (UE) estimează că aliații dispun de „informații credibile” privind livrarea unor rachete balistice din Iran către Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic european, Peter Stano. UE examinează situația împreună cu statele membre și a avertizat că, dacă aceste informații se confirmă, livrarea ar reprezenta „o escaladare materială importantă a susţinerii de către Iran a războiului de agresiune ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Peter Stano a mai menționat că „poziţia unanimă a liderilor europeni a fost întotdeauna clară” și a subliniat că „UE va răspunde rapid şi în coordonare cu partenerii săi internaţionali, inclusiv prin măsuri restrictive noi și semnificative împotriva Iranului”.

The Wall Street Journal a dezvăluit că Statele Unite şi-au informat aliaţii europeni privind livrările efective de rachete iraniene cu rază scurtă de acţiune către Rusia. Aceste acțiuni intervin în contextul în care Rusia şi-a intensificat atacurile asupra oraşelor şi infrastructurilor ucrainene.

Statele Unite și aliații europeni au amenințat de mai multe ori că asemenea livrări vor avea consecințe severe pentru Iran, care este deja vizat de numeroase sancțiuni occidentale. La jumătatea lunii august, SUA au avertizat că Iranul trebuie să se aştepte la consecinţe importante dacă decide să furnizeze rachete Rusiei.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a evocat posibilitatea impunerii de noi sancțiuni în cazul unor livrări de rachete iraniene către Rusia. Deja, Statele Unite și UE au impus sancțiuni unor producători iranieni de drone, ale căror produse au fost livrate Rusiei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro