Sute de civili palestinieni afirmă că au fost constrânși de către soldații israelieni să îmbrace uniforme militare și să fie trimiși în misiuni periculoase în Fâșia Gaza. Potrivit mărturiilor, aceștia au fost folosiți ca scuturi umane în fața unor potențiale capcane sau atacuri.
Conflictul dintre Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și militanții Hamas din Gaza durează de aproape un an, ca urmare a unui atac terorist masiv asupra Israelului din 7 octombrie. De atunci, IDF susține că Hamas folosește civili ca scuturi umane, prezentând dovezi cu arme ascunse în instituții civile precum școli sau spitale.
Însă Mohammad S., un refugiat din Khan Younis, povestește cum a fost luat cu forța de soldații israelieni, legat la ochi și trimis pe post de deschizător de drum pe teritoriul inamic: „Ne-au spus: Ori vii cu noi, ori te omorâm”, susține el. Timp de 15 zile, a fost obligat să meargă înaintea trupelor israeliene pentru a verifica dacă există pericole.
Nadav Weiman, directorul organizației neguvernamentale israeliane „Breaking the Silence”, confirmă că numeroși soldați israelieni raportează despre utilizarea civililor palestinieni în astfel de misiuni riscante, practică pe care o consideră extinsă și repetată. „Aceasta nu este autoapărare”, a declarat Weiman, subliniind că aceste acțiuni contravin normelor internaționale umanitare.
În ciuda asigurărilor IDF că existența unui protocol strict interzice utilizarea civililor în scopuri militare periculoase, mărturiile continuă să apară. Mohammad A. a relatat că a fost forțat să intre în clădiri timp de 15 zile, îmbrăcat în uniformă de soldat israelian, pentru a fi o țintă potențială pentru luptătorii Hamas.
„M-am temut pentru viața mea. A trebuit să deschid fiecare ușă și să filmez interiorul caselor”, spune Mohammad A., subliniind cum era însoțit chiar și de drone în timpul acestor verificări. Eliberat de forțele israeliene în aprilie, Mohammad A. susține că continuă să aibă coșmaruri din acea perioadă.
Aceste mărturii determină un val de critici la adresa IDF, fiind interpretate nu doar ca încălcări ale eticii militare, ci și ale dreptului internațional. Weiman consideră că este esențial pentru viitoarele soluții politice să se aducă la lumină aceste practici în Fâșia Gaza.