Reclamă

China a comunicat, luni, organizarea de exerciții militare comune alături de Rusia în această lună, marcând o nouă etapă în întărirea relațiilor dintre cele două națiuni, care au determinat NATO să catalogheze Beijingul drept „facilitator” al războiului Moscovei în Ucraina. Exercițiile includ patrule navale comune și participarea chineză la exercițiul strategic rusesc „Ocean-2024”, potrivit „Le Figaro”.

Ministerul chinez al Apărării a informat că forțele navale și aeriene vor lua parte la exercițiile „North-Joint 2024” în regiunea Mării Japoniei și Mării Okhotsk, în apropierea coastei ruse. „Acest exercițiu vizează aprofundarea nivelului de cooperare strategică între armatele chineză și rusă și consolidarea capacității lor de a face față împreună amenințărilor la adresa securității”, a explicat ministerul. Totuși, nu a fost specificată o dată exactă pentru aceste manevre.

În luna iulie, China și Rusia au desfășurat exerciții comune în apele și spațiul aerian învecinat cu Zhanjiang, din provincia Guangdong, în sudul Chinei. Aceste manevre s-au desfășurat concomitent cu avertismentele liderilor NATO despre rolul Beijingului ca „facilitator decisiv” al invaziei ruse în Ucraina. În răspuns, China a pus în gardă alianța condusă de SUA, precizând să evite „orice tentativă de confruntare”.

În ultima perioadă, Rusia și China și-au intensificat colaborarea atât pe plan militar, cât și economic, exprimându-și clar opoziția față de „hegemonia occidentală” și, în mod special, față de percepția asupra dominației Statelor Unite în afacerile globale. Cele două state au declarat un parteneriat „fără limite” înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, lansată în februarie 2022. Recent, președintele Vladimir Putin a afirmat că relațiile economice dintre Rusia și China „dau rezultate”, în timpul unei întâlniri cu premierul chinez Li Qiang la Moscova.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro