Reclamă

Un amplu studiu realizat pe 15.000 de participanți cu vârste între 50 și 90 de ani a arătat că sportul are un efect pozitiv asupra creierului. Potrivit cercetării, riscul ca sportivii amatori care se lovesc la cap în timpul meciurilor să sufere de declin cognitiv pe termen lung este redus. Informațiile privind aceste descoperiri au fost publicate de The Guardian. Totuși, cercetătorii avertizează că rezultatele studiului nu sunt aplicabile sportivilor profesioniști.

Participanții la studiu au avut analizate istoricele contuziilor suferite. Deși unii dintre aceștia au raportat lovituri la cap în timpul practicării sporturilor, performanțele lor cognitive au fost mai bune decât ale celor care nu au suferit contuzii. Profesoara Vanessa Raymont de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului, a explicat că practicarea sportului poate aduce beneficii pe termen lung importante, care depășesc efectele negative ale contuziilor. Astfel, acest lucru s-ar putea traduce în influențe asupra politicilor privind participarea la sporturi de contact în comunități.

Studiul a comparat capacitatea memoriei între persoane care au suferit contuzii în urma practicării sportului și altele care au avut leziuni similare în contexte diferite, precum accidentele auto. Cei care s-au lovit la cap în timp ce practicau sport au obținut rezultate mai bune în ceea ce privește capacitatea de memorare. Contrar sportului de câmp, sportul profesionist implică lovituri la cap mai frecvente și severe, motiv pentru care rezultatele studiului nu se aplică în acest caz.

Profesorul John Fairclough de la Progressive Rugby a menționat că „sportul de comunitate este mai sigur” în comparație cu sportul de elită, iar beneficiile acestuia asupra sănătății fizice, mentale și sociale sunt importante. Totodată, cercetătorii subliniază că este nevoie de mai multe studii pentru a evalua riscurile practicării sporturilor de contact de către copii, deoarece există semne serioase de întrebare asupra impactului asupra dezvoltării creierului minorilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro