Reclamă

Lituania a început amplasarea unor bariere defensive, inclusiv zise „dinți de dragon” și „arici”, de-a lungul graniței sale cu enclava rusă Kaliningrad, ca parte a unei strategii mai extinse menite să contracareze o posibilă invazie din partea Rusiei. Autoritățile de la Vilnius au alocat 600 de milioane de euro pentru acest plan care cuprinde, de asemenea, blocaje rutiere și mine.

Ministrul lituanian al Apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat că aceste măsuri reprezintă atât un mesaj clar adresat liderului rus, Vladimir Putin, cât și o modalitate de a proteja zonele potențial vulnerabile. „Acesta nu este doar un semnal pentru Putin, ci și o modalitate de a proteja zonele care ar putea fi vulnerabile”, a subliniat Kasciunas.

Unul dintre principalele locuri vizate de aceste eforturi defensive este Podul Louisa, aflat la granița dintre Lituania și Kaliningrad. „Podul Louisa este proprietatea Federației Ruse, așa că astăzi putem instala obstacole doar în capătul podului”, a explicat Kasciunas. Aici, forțele inamice ar putea fi blocate de dinții de dragon, arici și sârmă ghimpată, fiind în plan și instalarea de obstacole suplimentare, precum seturi de grinzi metalice.

Localnicii, precum Darius, care trăiește în apropierea podului din orașul Panemune, au asistat la aceste transformări. „Am avut prieteni ruși acolo când eram copii. Ei obișnuiau să ne viziteze și pe noi. Iar acum, toate prieteniile s-au terminat”, a declarat Darius.

Conform șefului Statului Major General al Lituaniei, Remigijus Baltrenas, granița dintre Lituania și Kaliningrad prezintă o topografie variată, incluzând terenuri de uscat, râul Nemen și orașul Neringa. Măsurile de apărare se vor extinde de-a lungul râului Nemen, ce servește drept graniță naturală, atât cu regiunea Kaliningrad, cât și cu Belarus.

Kasciunas a adăugat că cele mai eficiente metode de apărare sunt combinația dintre obstacole precum dinții de dragon și aricii, alături de mine. Majoritatea fondurilor alocate vor fi utilizate pentru achiziționarea de diferite tipuri de mine, iar contractele au fost deja semnate, cu livrări în curs.

Nu doar Lituania, ci și Polonia au investit sume semnificative în construirea de fortificații și bariere la graniță. Aceste măsuri vin pe fondul temerilor că Moscova ar putea plănui atacuri asupra vecinilor săi europeni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro