Reclamă

SUA au evitat o posibilă escaladare nucleară în toamna anului 2022, când se credea că Rusia ar putea utiliza arme nucleare tactice în Ucraina, a declarat șeful CIA, William Burns, într-un interviu pentru Financial Times. Burns a subliniat că liderii occidentali nu ar trebui să se lase intimidați de amenințările Kremlinului și ar trebui să considere utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru atacuri în interiorul Rusiei.

„A fost un moment în toamna anului 2022 când riscul de utilizare a armelor nucleare tactice de către Rusia a fost real”, a spus Burns, dar a adăugat că aceste preocupări nu ar trebui luate prea în serios. El a menționat că președintele american Joe Biden i-a cerut să avertizeze direct conducerea rusă asupra consecințelor unor astfel de acțiuni.

La acea vreme, trupele ruse fuseseră retrase din nordul Ucrainei și din Herson, ceea ce ridica suspiciuni că Rusia ar putea recurge la arme nucleare în fața unei înfrângeri rușinoase. De atunci, linia frontului a rămas stabilă.

În cadrul unei întâlniri în Turcia, în noiembrie 2022, Burns i-a transmis lui Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe, un avertisment clar despre consecințele unei astfel de escaladări. Această politică rămâne activă, conform oficialului CIA.

În același context, Burns a punctat, la Londra, împreună cu șeful MI6, că „Putin este un bătăuș” care va continua să amenințe. „Nu ne putem permite să ne lăsăm intimidați de acest zgomot”, a declarat el, adăugând că SUA continuă să susțină Ucraina.

Bursa a subliniat, de asemenea, preocupările legate de o posibilă furnizare de rachete balistice din Iran către Rusia, menționând că până acum doar drone mai puțin eficiente au fost livrate de către Teheran pentru utilizare în Ucraina.

În același interviu, șeful MI6, Sir Richard Moore, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea activităților spionajei ruse în Regatul Unit și Europa. Moore a descris serviciile secrete ruse ca fiind din ce în ce mai „sălbatice”.

Burns și Moore au declarat că ordinea mondială internațională este amenințată. Într-un articol publicat în Financial Times, aceștia au subliniat eforturile comune de a contracara sabotajul Rusiei în Europa și de a contribui la stabilitate internațională.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro