Reclamă

Pe fondul apropierii sezonului rece, sătenii din România care nu beneficiază de rețele de gaze naturale se pregătesc din timp aprovizionându-se cu lemne de foc, în pofida costurilor ridicate. Un metru cub de lemn este vândut la prețul de 500 de lei, mai scump decât anul trecut, însă oamenii nu au de ales pentru a-și încălzi locuințele.

Odată ajunse în gospodărie, lemnele necesită tăiere și depozitare corespunzătoare pentru a asigura o ardere eficientă. „Le aranjăm și le acoperim ca să nu se ude, că nu mai ard dacă sunt ude și ne chinuim atunci. Așa, dacă sunt uscate, ard și ele mai bine. Sunt foarte scumpe, scumpe foc!”, a declarat o femeie de la țară.

Sătenii subliniază importanța economisirii pe timpul verii pentru a putea face față acestor cheltuieli în sezonul de iarnă. Un localnic explică: „O mașină de 11 metri cubi. 25 de milioane, cum ar veni, pe banii vechi. Ca să îți taie o mașină de lemne de 10 metri cubi îți ia 1000 de lei. Altă cheltuială”. De asemenea, o altă femeie completează: „Am luat 5 metri cubi, mi-o adus. Am dat 15 milioane și 200 tăiatu’.”

La fel de importantă este alegerea tipului de lemn, esența influențând puterea calorică și durata ardere. Ovidiu Cârstoc, directorul Direcției Silvice Gorj, afirmă: „Cel mai bun lemn cu putere calorică este carpenul, pentru că are și mai mare densitate. După aceea, urmează cvercinee, adică stejari, gorun, garniță și după aceea fag”.

Romsilva, responsabilă cu gestionarea pădurilor statului, a planificat pentru 2024 recoltarea unui volum de 9,3 milioane metri cubi de lemn. Totuși, alte metode de încălzire, cum ar fi cărbunele și peleții, sunt considerabile mai ieftine, oferind alternative mai accesibile. O tonă de cărbune costă 280 de lei, iar peleții din rășinoase sunt vânduți cu până la 1.200 de lei tona.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro