Reclamă

Kievul ar putea obține avioane MiG-29 din Serbia, o tranzacție care stârnește controverse între Belgrad și Paris, pe de o parte, și Moscova, pe de alta. În timp ce Parisul a semnat recent un contract pentru 12 avioane de luptă Rafale cu Belgradul, se speculează că avioanele sovietice MiG-29 ar putea fi livrate Ucrainei ca parte a aceluiași acord. Totuși, autoritățile sârbe au negat ferm aceste acuzații.

Elena Panina, membru al partidului Rusia Unită și fost vicepreședinte al Dumei de Stat, a afirmat pe canalul său Telegram că Franța ar deduce o sumă substanțială din totalul contractului, de 3 miliarde de dolari, pentru avioanele MiG-29. Ea a scris că „avioanele [MiG-29] vor fi predate francezilor în decembrie, după care vor fi trimise în Ucraina”. Potrivit acesteia, Moscova a fost deja informată despre situație, iar Serbia ar putea să nu fi obținut permisiunea Rusiei pentru o astfel de acțiune.

Cu toate acestea, Serbia, prin vocea ministrului Apărării Bratislav Gašić, a condamnat aceste afirmații, numindu-le „o minciună flagrantă”. Acesta a clarificat că „MiG-urile care aparțin Serbiei sunt aici pentru a rămâne și nu le vom preda nimănui”. Gašić a subliniat că Serbia intenționează să-și păstreze avioanele MiG-29 operaționale pentru anii următori, iar între timp, să continue achiziționarea de echipamente avansate.

Serbia operează aproximativ 14 avioane de vânătoare MiG-29, achiziționate inițial în anii ’80 și modernizate ulterior cu ajutorul tehnicienilor ruși. Modernizările au inclus avionică modernă și radare avansate. Acum, Serbia a decis să cumpere 12 avioane de luptă Dassault Rafale, marcând o distanțare de echipamentele militare rusești.

Reacția Moscovei la anunțul Serbiei a fost inițial calmă, dar neliniștea Kremlinului cu privire la orientarea prooccidentală a Serbiei este din ce în ce mai vizibilă. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a menționat că decizia aparție prietenilor lor sârbi. Presa rusă a relatat intens despre vizita președintelui francez Emmanuel Macron în Serbia, sugerând că Franța încearcă să îndepărteze Serbia de influența rusă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro