Reclamă

Varșovia a anunțat miercuri achiziția a 15 sisteme de control al traficului aerian de la compania spaniolă Indra Systemasa, valoarea tranzacției ridicându-se la 1,1 miliarde de zloți (257 milioane de euro). Contractul a fost semnat în cadrul Salonului internațional al industriei de apărare de la Kielce, Polonia, conform informațiilor furnizate de AFP și redate de Agerpres.

Această tranzacție este parte a unui pachet amplu de comenzi militare, însumând peste 460 de milioane de euro, anunțate de oficialii polonezi cu ocazia inaugurării salonului de apărare de la Kielce.

Pawel Bejda, adjunctul ministrului apărării, a subliniat importanța acestor sisteme pentru armata poloneză: „Aceste sisteme sunt foarte așteptate de armata poloneză (…) Datorită lor, vom putea observa cerul în deplină siguranță pentru ca avioanele noastre, între care şi avioanele F-35 ultramoderne, să poată decola şi ateriza fără probleme pe aeroporturile supravegheate de aceste sisteme”.

În acest context, Polonia se pregătește de livrarea primelor avioane de luptă F-35, dintre cele 32 comandate din Statele Unite ale Americii la un cost de 4,6 miliarde de dolari. Acestea sunt programate să ajungă în Polonia începând din 2026.

Membra NATO și aliată a Ucrainei, Polonia alocă în prezent aproximativ 4% din PIB pentru apărare, depășind obiectivul NATO de 2%. Guvernul polonez planifică să aloce în 2024 o sumă record de circa 186 miliarde de zloți pentru apărare, reprezentând 4,7% din PIB al țării.

Armata Poloniei este în plin proces de modernizare și numără peste 200.000 de soldați, ceea ce o poziționează ca a treia forță militară din cadrul NATO, după Statele Unite și Turcia, și cea mai puternică din Uniunea Europeană, înaintea Franței și Germaniei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro