Reclamă

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat Statele Unite să nu depășească „liniile roșii” ale Rusiei, referindu-se la potențiala livrare de rachete americane cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Lavrov a adus în discuție pierderea sentimentului de descurajare reciprocă dintre Rusia și Statele Unite, un echilibru de securitate menținut încă din perioada Războiului Rece, considerând această idee periculoasă, a anunțat agenția Reuters.

Comentariile sale vin în urma informațiilor conform cărora SUA sunt aproape de a aproba livrarea către Ucraina a rachetelor de croazieră JASSM, capabile să atingă adânc teritoriul Rusiei, la solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Lavrov a declarat că „americanii au depășit deja pragul stabilit” și a adăugat că „nu ar trebui să ia în râs liniile noastre roșii”.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri Occidentul să nu provoace Rusia, subliniind că Moscova deține cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume. Totuși, Washingtonul și aliații săi continuă să sprijine Ucraina prin furnizări de armament, inclusiv tancuri și avioane de luptă F-16, fapt care a determinat unele voci occidentale să considere că retorica nucleară a Rusiei ar putea fi o cacealma.

Lavrov a subliniat că SUA au greșit dacă consideră că o escaladare a conflictului va afecta doar Europa. Ministrul rus a amintit declarațiile consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, care a avertizat că un al treilea război mondial ar avea consecințe devastatoare pe continentul european.

Kremlinul a anunțat că analizează modificări în doctrina sa nucleară, justificând această acțiune prin escaladarea provocată de Washington și aliații săi în conflictul din Ucraina. Totuși, nu s-au furnizat detalii privind modificările avute în vedere sau data punerii lor în aplicare.

Lavrov a încheiat, reiterând că un al treilea război mondial nu se va limita la impactul asupra Europei, sugerând că ar putea exista consecințe mult mai largi.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro