Reclamă

Uciderea celor șase ostatici în Fâșia Gaza a complicat serios eforturile de negociere pentru un acord de încetare a focului între Israel și grupul militant Hamas. Oficialii americani și israelieni au recunoscut că violența a diminuat optimismul din ultimele săptămâni privind un potențial acord.

Se așteaptă ca această situație să conducă la represalii din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu, ceea ce ar putea bloca progresul convorbirilor. Un oficial israelian a subliniat impactul semnificativ al uciderii ostaticilor: „Nu arată bine… uciderea ostaticilor a schimbat totul”.

În ciuda întâlnirilor recente de la Cairo care păreau promițătoare, diferențele dintre Israel și Hamas s-au accentuat, în special în legătură cu prezența trupelor israeliene de-a lungul coridorului Philadelphi, o zonă demilitarizată la granița Gaza-Egipt. Netanyahu își păstrează poziția fermă de a păstra trupele în zonă pentru a combate contrabanda.

Neînțelegerile sunt amplificate de lipsa unei soluții clare asupra controlului punctului de trecere Rafah, fiind în discuție aducerea unei terțe părți pentru a gestiona acest aspect. Între timp, Consiliul Național de Securitate a refuzat să comenteze asupra negocierilor.

Tensiunile au crescut și între președintele Biden și Netanyahu. Biden, confruntat cu presiuni politice interne, și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa progresului în negocieri. Moartea cetățeanului american Hersh Goldberg-Polin, printre victimele din Gaza, a adăugat la frustrarea sa.

În Israel, publicul cere guvernului să ajungă la un acord pentru a aduce ostaticii înapoi, pe fondul protestelor din mai multe orașe. În același timp, Hamas a publicat imagini cu ostaticii uciși și promite mai multe materiale similar în zilele următoare.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că, deși obținerea unui acord este posibilă, administrația nu își mai arată același optimism ca înainte. „Nu este optimism. Este pragmatism”, a remarcat Kirby, subliniind complexitatea situației.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro