Reclamă

Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franța și inculpat pentru o serie de infracțiuni, declanșând reacții puternice pe plan internațional. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a exprimat preocupări în legătură cu acest caz, subliniind complexitatea sa și întrebările pe care le ridică în domeniul drepturilor omului. Într-o conferință de presă susținută la Geneva, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani, a declarat că instituția are în vedere elaborarea unui document ce va stabili parametrii de evaluare a unor astfel de situații.

Durov, în vârstă de 39 de ani, deține cetățenie rusă, franceză și a Emiratelor Unite. El a fost reținut pe 24 august, autoritățile franceze interzicându-i părăsirea teritoriului. Shamdasani a menționat că ONU monitorizează îndeaproape evoluția cazului, dar este dificil să se pronunțe cu exactitate în acest moment, deoarece Comisariatul nu are acces la toate informațiile disponibile.

Cazul a generat emoții puternice, iar susținătorii lui Durov consideră arestarea sa ca un atac asupra libertății de expresie. Printre cei care și-au exprimat sprijinul pentru Durov se numără și Elon Musk, patronul rețelei sociale X, cunoscut anterior ca Twitter, care a fost recent blocat în Brazilia pentru nerespectarea regulilor împotriva dezinformării.

Din partea justiției franceze, Durov este acuzat de refuzul de a furniza informații pentru interceptările legale și este suspectat de complicitate la diferite infracțiuni asociate aplicației Telegram, inclusiv trafic de droguri, criminalitate organizată, escrocherie și spălare de bani.

Purtătoarea de cuvânt a ONU a adus în discuție și situația rețelei sociale X, subliniind că suspendarea platformei în Brazilia ridică preocupări similare cu privire la obligațiile statelor de a asigura respectarea legii de către rețelele sociale. Shamdasani a cerut ca restricțiile impuse platformelor să fie proporționale și aliniate cu normele internaționale privind drepturile omului.

Conform declarațiilor Înaltului Comisariat, statele trebuie să poată reglementa platformele digitale, care sunt obligate să respecte drepturile omului și să abordeze probleme precum discursurile instigatoare la ură și dezinformarea nocivă. În noiembrie 2022, Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, i-a trimis o scrisoare lui Elon Musk, solicitându-i să prioritizeze respectarea drepturilor omului pe platforma sa.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro