Reclamă

Șeful Ukrenergo, rețeaua de transport al energiei electrice din Ucraina, Volodimir Kudrîțki, a fost demis luni, după ce nu a reușit să protejeze instalațiile energetice ale țării, aflate sub atacul constant al forțelor rusești, relatează televiziunea publică Suspilne.

Potrivit Suspilne, decizia de demitere a fost luată de Consiliul de Supraveghere al companiei cu un vot de 4-2. În locul său, va fi numit Oleksii Breht. În prezent, nu există un comentariu oficial de la Ukrenergo, Ministerul Energiei din Ucraina sau oficiali de rang înalt din guvern, conform agenției de știri Reuters.

Acest eveniment urmează unei întâlniri recente între președintele Volodimir Zelenski și ofițeri militari de rang înalt, care a abordat valul de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice. Ministrul energiei, Herman Halușcenko, a fost prezent la discuție.

Cu puțin timp înainte de reuniunea Consiliului de administrație al Ukrenergo, organizații occidentale active în Ucraina, inclusiv Uniunea Europeană, au trimis o scrisoare prim-ministrului Denîs Șmîhal, exprimându-și „profunda îngrijorare” față de posibila demitere a lui Kudrîțki. „Un astfel de eveniment ar putea pune în pericol capacitatea noastră colectivă de a sprijini Ukrenergo și măsurile prioritare ale securității energetice vitale a Ucrainei”, avertizează scrisoarea.

Iaroslav Jelezniak, deputat din opoziție, a precizat că reacția internațională va fi „rapidă și destul de dureroasă”. Mass-media ucraineană a sugerat că principalul motiv al concedierii a fost incapacitatea companiei de a oferi apărare eficientă pentru siturile energetice, dar și nereguli în atribuirea contractelor. Conform ziarului Ekonomîcina Pravda, surse guvernamentale anonime au afirmat că Kudrîțki, care a condus compania din 2020, nu a implementat deciziile luate la reuniunile anterioare cu comandamentul militar.

În cei doi ani și jumătate de război, Rusia a alocat resurse semnificative pentru a ataca și dezactiva obiective energetice esențiale ale Ucrainei, iar forțele Moscovei au intensificat atacurile în ultima săptămână.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro